Voorspellers voor respons op MTX

Bij patiënten met vroege reumatoïde artritis (RA) zijn ziektekenmerken op baseline en vroegtijdig optreden van ziekteactiviteit voorspellend voor de respons op methotrexaat (MTX) en voor radiografische progressie na zes maanden. Toevoeging van adalimumab zes maanden na het falen op MTX leidde tot betere uitkomsten in vergelijking met het continueren van MTX-monotherapie.

In de OPTIMA- en PREMIER-studies werd bij patiënten met RA die respectievelijk < 1 en < 3 jaar geleden was vastgesteld, de werkzaamheid van MTX en adalimumab onderzocht bij MTX-naïeve patiënten. Deze post-hocanalyse omvatte patiënten voor wie initiële MTX-monotherapie na zes maanden niet succesvol was.

De DAS28-CRP op baseline en de gemiddelde verandering daarin gedurende 4, 8 en 12 weken waren de sterkste voorspellers voor een inadequate respons op MTX en het optreden van klinisch relevante radiografische progressie. Deze resultaten ondersteunen volgens de auteurs een ‘treatment-to-target’ strategie en tijdig aanpassen van de behandeling.


  • Bronverwijzing
    1. Smolen JS, van Vollenhoven RF, Florentinus S, et al. Predictors of disease activity and structural progression after treatment with adalimumab plus methotrexate or continued methotrexate monotherapy in patients with early rheumatoid arthritis and suboptimal response to methotrexate. Ann Rheum Dis. 2018;77:1566-1572.

Aandachtsgebied:

RA

Onderwerp:

adalimumab methotrexaat

U heeft nog enkele gratis artikelen binnen reumatologie. Maak uw account aan om ongelimiteerd te lezen.