Ustekinumab bij actieve SLE

Toevoeging van de IL-12/23-remmer ustekinumab aan de standaardbehandeling resulteert in betere klinische en laboratoriumuitkomsten dan toevoeging van placebo bij actieve systemische lupus erythematosus (SLE). Dat schrijven Ronald van Vollenhoven en collega’s in The Lancet.

Na 24 weken had 62% van de patiënten in de ustekinumab-groep en 33% in de placebogroep een SLEDAI-2K responder index-4 (SRI-4)-respons bereikt (p = 0,006). Tussen week 0 en week 24 had 78% van de ustekinumab-groep en 67% van de placebogroep ten minste 1 bijwerking. Infecties waren het meest voorkomende type bijwerking (45% in de ustekinumab-groep versus 50% in de placebogroep). De resultaten van deze internationale fase-II studie waaraan het Amsterdam UMC (locatie VUmc) participeerde, ondersteunen volgens de auteurs de verdere ontwikkeling van ustekinumab als een nieuwe behandeling van SLE.


  • Bronverwijzing
    1. van Vollenhoven RF, Hahn BH, Tsokos GC, et al. Efficacy and safety of ustekinumab, an IL-12 and IL-23 inhibitor, in patients with active systemic lupus erythematosus: results of a multicentre, double-blind, phase 2, randomised, controlled study. Lancet. 2018 Sep 21. [Epub]

Aandachtsgebied:

SLE

Onderwerp:

ustekinumab

U heeft nog enkele gratis artikelen binnen reumatologie. Maak uw account aan om ongelimiteerd te lezen.