Training in shared decision making verbetert communicatievaardigheden

Een in eigen land ontwikkeld trainingsprogramma voor ‘shared decision making’ (SDM) werd goed ontvangen door de deelnemende reumatologen. Zelfs onder reumatologen die reeds goed communiceerden, meldde 62% een verbetering.

Er zijn verschillende trainingsprogramma’s ontwikkeld om artsen te onderwijzen in SDM, maar geen van deze programma’s is gericht op de voorkeuren van de patiënt. Sehrash Mahmood (Amsterdam UMC) en collega’s ontwikkelden dan ook een SDM-trainingsprogramma voor reumatologen met een specifieke focus op voorkeuren van patiënten en de effecten ervan. Tien weken na de training voelde 57% van de reumatologen zich in staat om in te kunnen schatten of een patiënt behoefte heeft aan SDM. Daarnaast bemerkte 62% dat de training hun communicatievaardigheden had verbeterd. 33% meldde zich meer in te zetten voor SDM.

Over het algemeen was de patiënttevredenheid hoog, hoewel er geen significant verschil in tevredenheid was voor en na de training.


  • Bronverwijzing
    1. Mahmood S, Hazes JMW, Veldt P, et al. The development and evaluation of a personalized training in shared decision making skills for rheumatologists. J Rheumatol. 2019 Apr 1.

Aandachtsgebied:

Overig

Onderwerp:

shared decision making

U heeft nog enkele gratis artikelen binnen reumatologie. Maak uw account aan om ongelimiteerd te lezen.