TNF-remmer en uveitis anterior

Uit recent onderzoek blijkt dat adalimumab en infliximab mogelijk zorgen voor een afname van het voorkomen van uveïtis anterior bij patiënten met de ziekte van Bechterew, terwijl dit effect niet werd gezien bij etanercept.

Onderzoek laat zien dat TNF-alfaremmers bij patiënten met de ziekte van Bechterew het voorkomen van uveïtis anterior reduceren. In een recente studie werd het effect van adalimumab, etanercept en infliximab onderzocht. In totaal werden 1365 patiënten met Bechterew geïncludeerd waarvan 406 patiënten behandeld werden met adalimumab, 354 met etanercept en 605 met infliximab. Uit de resultaten bleek bij behandeling met adalimumab en infliximab het voorkomen van uveïtis anterior te zijn afgenomen. Bij etanercept zagen de onderzoekers echter een toename van het voorkomen van uveïtis anterior.

De onderzoekers concluderen dat het effect van TNF-alfaremmers op het voorkomen van uveïtis anterior per middel verschilde, waarbij een gunstig effect werd gezien bij adalimumab en infliximab en een negatief effect bij etanercept.

 

Lees meer. 


U heeft nog enkele gratis artikelen binnen reumatologie. Maak uw account aan om ongelimiteerd te lezen.