TNF-alfaremmers werken minder goed bij vrouwen met axSpA dan bij mannen

Nieuw onderzoek in het Amsterdam UMC moet uitwijzen waarom TNF-alfaremmers minder goed werken bij vrouwen met axSpA dan bij mannen. Onder leiding van reumatoloog professor Irene van der Horst-Bruinsma zullen de lichamelijke verschillen tussen vrouwen en mannen onder de loep worden genomen.

Uit man-vrouwonderzoeken blijkt dat TNF-alfaremmers de inflammatie minder goed remmen bij vrouwen, hetgeen niet naar voren kwam in grote onderzoeken naar de werking van deze biologische medicijnen. Dit komt doordat er meer mannen dan vrouwen in deze studies waren geïncludeerd, aldus Van der Horst-Bruinsma. Tot dusver is het onbekend waarom vrouwen minder baat hebben bij de medicatie, maar van der Horst-Bruinsma suggereert dat lichaamsbouw hier wellicht een rol kan spelen. Het is namelijk wel bekend dat vrouwen gemiddeld een hoger vetpercentage hebben en onderzoek heeft laten zien dat TNF-alfa in het lichaamsvet kan worden aangemaakt. Anderzijds kwam ook aan het licht dat mannen met axSpA vaker aan osteoporose lijden.

ReumaNederland ondersteunt het onderzoek om erachter te komen of verschil in lichaamsbouw inderdaad een rol speelt bij het effectiviteitsverschil tussen mannen en vrouwen wat betreft TNF-alfaremmers. In het nieuwe onderzoek zal van elke axSpA-patiënt het vetpercentage en de botdichtheid worden gemeten en zal bloed worden afgenomen voor het monitoren van de ontstekingsparameters. Door deze gegevens te verzamelen van een cohort met evenveel mannen als vrouwen hopen de onderzoekers de lichamelijke verschillen aan de klinische effectiviteit te kunnen verbinden. De vervolgstap is dan het aanpassen van de behandeling voor mannen en vrouwen met axSpA, zoals een andere dosering. Tot slot willen de onderzoekers ook graag kijken naar welke haken en ogen er zitten aan het afbouwen van TNF-alfaremmers.Aandachtsgebied:

Spondyloartritis

Onderwerp:

axSpA TNF-alfaremmer

U heeft nog enkele gratis artikelen binnen reumatologie. Maak uw account aan om ongelimiteerd te lezen.