Steunzool met laterale wig voor geselecteerde patiënten met knieartose?

Steunzolen met een laterale wig kunnen pijn in de knie verminderen bij een geselecteerde groep patiënten met knieartrose, zo blijkt uit een publicatie in Arthritis & Rheumatology. Het effect van de interventie is echter klein en waarschijnlijk alleen klinisch significant voor een minderheid van de patiënten.

Steunzolen met een laterale wig verlagen de mediale belasting van de knie, maar in eerdere trials werd helaas geen effect gezien op pijnklachten bij mediale knieartrose. Onderzoekers uit het Verenigd Koninkrijk testten nu de hypothese dat steunzolen wel pijn kunnen verlichten bij een geselecteerde groep patiënten met pijnlijke mediale knieartrose. Daarbij werden patiënten met patellofemorale artrose en patiënten met een pijnscore < 4/10 geëxcludeerd evenals patiënten die bij looponderzoek bij gebruik van een laterale wig een reductie < 2% lieten zien in ‘knee adduction moment’ (KAM) ten opzichte van de eigen schoen en bij gebruik van een neutrale steunzool.

De deelnemers werden vervolgens gerandomiseerd naar een laterale wig- of neutrale steunzool voor 8 weken. Na een washout-periode van 8 weken gebruikten ze gedurende nog eens 8 weken de andere steunzool. De primaire uitkomst was pijn in de knie gedurende de voorgaande week (0-10) en secundaire uitkomsten waren pijn tijdens een activiteit (die door elke deelnemer werd aangewezen als meest pijnlijk) en de pijnscore op de KOOS-vragenlijst. Van de 83 patiënten werden er 21 (25%) geëxcludeerd vanwege onvoldoende afname van het KAM. De 62 uiteindelijke deelnemers hadden een gemiddelde leeftijd van 64,2 jaar (SD 9,1) en 37,1% was vrouw. Steunzolen met een laterale wig gaven een grotere afname van pijn in de knie dan de neutrale inlegzool (verschil 0,7 op een schaal van 0-10; 95% BI 0,1-1,2; p = 0,02). De secundaire uitkomsten waren echter niet eenduidig.


  • Bronverwijzing
    1. Felson DT, Parkes M, Carter S, et al. The Efficacy of a Lateral Wedge Insole for Painful Medial Knee Osteoarthritis after Prescreening: A Randomized Clinical Trial. Arthritis Rheumatol. 2019 Jan 7. [Epub ahead of print]

Aandachtsgebied:

Artrose

Onderwerp:

knieartrose

U heeft nog enkele gratis artikelen binnen reumatologie. Maak uw account aan om ongelimiteerd te lezen.