De rol van echografie bij RA in remissie

Een positief powerdoppler (PD)-signaal in pezen en gewrichten is een onafhankelijke risicofactor voor een opvlamming bij patiënten met RA in klinische remissie. Onderzoekers van de Italiaanse STARTER-studie concluderen dan ook dat musculoskeletale echografie een waardevolle tool is voor het monitoren van en de besluitvorming bij patiënten met RA in remissie.

Het primaire doel van deze longitudinale multicenterstudie was de prevalentie van tenosynovitis op echografie te bepalen bij patiënten met RA in klinische remissie en tevens de associatie daarvan met instabiele remissie, functie en schade te beoordelen. Er werden 361 patiënten geïncludeerd uit 25 Italiaanse centra. Zij ondergingen allemaal een complete klinische beoordeling en PD-echografie van de pols, metacarpofalangeale gewrichten, proximale interfalangeale gewrichten en synoviale pezen van de hand en pols bij inclusie, na 6 en 12 maanden.

De gemiddelde leeftijd van de patiënten was 56,20 (± 13,31) jaar, 261 deelnemers waren vrouw en de gemiddelde ziekteduur was 9,75 (± 8,07) jaar. Tijdens de follow-upperiode van 12 maanden hadden 98 van 326 (30,1%) patiënten een opvlamming. De gelijktijdige aanwezigheid van PD-positieve tenosynovitis en synovitis van een gewricht voorspelde een opvlamming van de ziekte met een OR (95% BI) van 2,75 (1,45-5,20) in ‘ruwe’ analyses en 2,09 (1,06-4,13) in gecorrigeerde analyses. Echografische variabelen waren niet predictief voor een verslechtering van het functioneren of voor radiografische progressie. Aangezien echografie alleen opvlammingen na 12 – en niet na 6 – maanden voorspelde, lijkt het zinvol bij patiënten zonder inflammatie de echo jaarlijks te herhalen, aldus de auteurs.


  • Bronverwijzing
    1. Filippou G, Sakellariou G, Scirè CA, et al. The predictive role of ultrasound-detected tenosynovitis and joint synovitis for flare in patients with rheumatoid arthritis in stable remission. Results of an Italian multicentre study of the Italian Society for Rheumatology Group for Ultrasound: the STARTER study. Ann Rheum Dis. 2018;77:1283-9.

Aandachtsgebied:

RA

Onderwerp:

echografie remissie

U heeft nog enkele gratis artikelen binnen reumatologie. Maak uw account aan om ongelimiteerd te lezen.