Resultaten onlinezelfmanagementprogramma voor systemische sclerose

Onlangs zijn de resultaten van een open label pilotstudie uit de Verenigde Staten gepubliceerd in Arthritis Care en Research. De onderzoekers vergeleken een onlinezelfmanagementprogramma met een educatief boek ontwikkeld voor patiënten met systemische sclerose (SSc) om te achterhalen welke van beide methoden mogelijk superieur is op het gebied van zelfeffectiviteit.

De gerandomiseerde studie (NCT02494401) duurde 16 weken en wierf 267 deelnemers, waarvan 123 het onlinezelfmanagementprogramma volbrachten en 124 deelnemers in de controlegroep het boek lazen. De primaire en secundaire uitkomstmaten op het gebied van zelfeffectiviteit werden door de patiënten gerapporteerd aan de hand van vragenlijsten waaronder de PROMIS Self-Efficacy for Managing Chronic Conditions als primaire uitkomstmaat, de Patient Health Questionnaire-8 en de European Quality of Life-5 Dimensions (EQ-5D).
Na datacollectie werd duidelijk dat er statistisch geen significant verschil was tussen beide onderzoeksarmen wat betreft de PROMIS (gemiddelde verandering van 0,35 in de onlinegroep tegenover 0,94 in de controlegroep (p = 0,47)) en andere uitkomstmaten, met uitzondering van de EQ-5D (p = 0,05). Patiënten waren enthousiast over hoe duidelijk de modules en de website werden gepresenteerd.

Op basis van de resultaten van deze studie blijkt dat een onlinezelfmanagementprogramma niet superieur is aan een educatief patiëntgeoriënteerd boek voor het verbeteren van zelfeffectiviteit.


  • Bronverwijzing
    1. Khanna D, Serrano J, Berrocal VJ, et al. A Randomized Controlled Trial to Evaluate an Internet‐Based Self‐Management Program in Systemic Sclerosis. NCBINCBI Logo Skip to main content Skip to navigation Resources How To About NCBI Accesskeys Sign in to NCBI PubMed US National Library of Medicine National Institutes of Health Search databaseSearch term A Randomized Controlled Trial to Evaluate an Internet‐Based Self‐Management Program in Systemic Sclerosis. Arthritis Care Res. Clear inputSearch Create RSSCreate alertAdvancedHelp Result Filters Format: AbstractSend to Arthritis Care Res (Hoboken). 2018 May 9. [Epub ahead of print]

Aandachtsgebied:

Sclerodermie

Onderwerp:

e-health QoL zelfmanagement

U heeft nog enkele gratis artikelen binnen reumatologie. Maak uw account aan om ongelimiteerd te lezen.