Percepties van patiënt en arts over remissie van PsA

In een internationale analyse van 410 patiënten met arthritis psoriatica (PsA), die verscheen in ARDis het perspectief van patiënten en artsen vergeleken bij de toepassing van verschillende definities voor remissie en lage ziekteactiviteit (LDA).

In ReFlap (Remission/Flare in PsA) werden volwassenen met door de arts bevestigd PsA en een ziekteduur van > 2 jaar geïncludeerd. Remissie was gedefinieerd als een zeer lage ziekteactiviteit (VLDA), een Disease Activity index for PSoriatic Arthritis (DAPSA) ≤ 4 en door arts en patiënt waargenomen remissie. LDA was gedefinieerd als een minimale ziekteactiviteit (MDA), een DAPSA < 14 en door de arts en patiënt waargenomen LDA.

De 410 geïncludeerde patiënten hadden een gemiddelde leeftijd van 53,9 jaar, 50,7% was man, de ziekteduur was 11,2 jaar, 56,8% gebruikte biologicals en velen bereikten remissie of LDA. Voor remissie varieerden de bevindingen van 12,4% (VLDA) tot 36,1% (door de arts waargenomen remissie) en voor LDA van 25,4% (MDA) tot 43,9% (door de patiënt waargenomen LDA). De overeenstemming tussen de door de patiënt waargenomen remissie en LDA en de samengestelde scores was matig tot goed (kappa 0.12–0,65).


  • Bronverwijzing
    1. Gorlier C, Orbai AM, Puyraimond-Zemmour D, et al. Comparing patient-perceived and physician-perceived remission and low disease activity in psoriatic arthritis: an analysis of 410 patients from 14 countries. Ann Rheum Dis. 2019;78:201-208.

Aandachtsgebied:

Arthritis psoriatica

Onderwerp:

DAPSA remissie

U heeft nog enkele gratis artikelen binnen reumatologie. Maak uw account aan om ongelimiteerd te lezen.