Nieuwe classificatiecriteria voor auto-inflammatoire recidiverende koorts-syndromen

Voor erfelijke recidiverende koorts (HRF)-syndromen en voor niet-erfelijke periodieke koorts, zoals PFAPA (aften, faryngitis en adenitis) zijn verschillende diagnostische en classificatiecriteria beschikbaar. Onlangs verschenen voor HRF en PFAPA nieuwe classificatiecriteria met een hoge sensitiviteit en specificiteit.

Deze commissie van de Eurofever Registry and the Paediatric Rheumatology International Trials Organisation (PRINTO) bereikte overeenstemming over twee sets criteria voor HRF. De ene omvatte genetische en klinische variabelen en de andere bestond uit alleen klinische variabelen. De HRF-criteria hadden een sensitiviteit van 0,94-1 en een specificiteit van 0,95-1.

De criteria voor PFAPA hadden een sensitiviteit van 0,97 en een specificiteit van 0,93. Validatie van deze criteria in een onafhankelijke dataset van 1.018 patiƫnten vertoonde een hoge nauwkeurigheid (van 0,81 tot 0,98).


  • Bronverwijzing
    1. Gattorno M, Hofer M, Federici S, et al. Classification criteria for autoinflammatory recurrent fevers. Ann Rheum Dis. 2019;78:1025-1032.

U heeft nog enkele gratis artikelen binnen reumatologie. Maak uw account aan om ongelimiteerd te lezen.