JAK-1-remmer werkzaam bij actieve PsA

Het Janus kinase 1 (JAK1)-pathway heeft een centrale rol in de pathogenese van artritis psoriatica (PsA). De placebogecontroleerde, fase II EQUATOR-studie toonde dat de selectieve JAK-1-remmer filgotinib een effectieve behandeling is voor actieve PsA. Er werden geen nieuwe veiligheidssignalen vastgesteld. Deze uitkomsten verschenen onlangs in The Lancet.

De EQUATOR-studie vond plaats in zeven landen: België, Bulgarije, Tsjechië, Estland, Polen, Spanje en Oekraïne. De 131 deelnemende patiënten hadden actieve matige tot ernstige PsA, gedefinieerd als de aanwezigheid van ≥ 5 gezwollen gewrichten en ≥ 5 pijnlijk gewrichten, waarbij werd voldaan aan de classificatiecriteria voor PsA (CASPAR). Daarnaast hadden ze actieve plaque psoriasis of een gedocumenteerde geschiedenis daarvan en een inadequate respons op of intolerantie voor ≥ 1 conventionele synthetische DMARD’s.

80% van de patiënten in de filgotinib-groep en 33% in de placebogroep bereikte een ACR20-repsons in week 16 (p < 0,0001). Daarbij ontwikkelde 57% van de patiënten in de filgotinib-groep en 59% in de placebogoep ≥ 1 bijwerking, waaronder nasofaryngitis en hoofdpijn.

 


  • Bronverwijzing
    1. Mease P, Coates LC, Helliwell PS, et al. Efficacy and safety of filgotinib, a selective Janus kinase 1 inhibitor, in patients with active psoriatic arthritis (EQUATOR): results from a randomised, placebo-controlled, phase 2 trial. Lancet. 2018 Oct 22.

Aandachtsgebied:

Arthritis psoriatica

Onderwerp:

ACR20 filgotinib

U heeft nog enkele gratis artikelen binnen reumatologie. Maak uw account aan om ongelimiteerd te lezen.