Hoge BMD risicofactor voor artrose

Resultaten van de Rotterdam studie bevestigen dat een hoge botmineraaldichtheid (BMD) in de femurhals een prognostische risicofactor is voor het ontstaan van radiografische knie- en heupartrose. Wervelfracturen bleken een risicofactor voor het ontstaan van handartrose te vormen.

Deelnemers met een BMD van de femurhals in het hoogste kwartiel hadden een verhoogd risico op nieuwe radiografische knie- (odds ratio 1,58) en heupartrose (OR 1,57) in vergelijking met deelnemers met de laagste BMD. Er werd geen significant verband gevonden tussen een hoge BMD en progressie van knie- of heupartrose of met het ontstaan van handartrose. De aanwezigheid van wervel- en niet-wervelfracturen was niet gerelateerd aan de incidentie of progressie van knie- of heup-artrose. Wervelfracturen waren wel geassocieerd met het ontstaan van handartrose (OR 1,74).


  • Bronverwijzing
    1. Bergink AP, Rivadeneira F, Bierma-Zeinstra SM, et al. Are bone mineral density and fractures related to the incidence and progression of radiographic osteoarthritis of the knee, hip and hand in elderly men and women? the rotterdam study. Arthritis Rheumatol. 2018 Sep 28.

Aandachtsgebied:

Artrose

Onderwerp:

botmineraaldichtheid

U heeft nog enkele gratis artikelen binnen reumatologie. Maak uw account aan om ongelimiteerd te lezen.