Afbouwen TNF-remmer niet superieur aan afbouwen csDMARD

Uit Nederlands onderzoek, waarvan de resultaten onlangs zijn gepubliceerd in Annals of the Rheumatic Diseases, blijkt dat het geleidelijk afbouwen van conventionele synthetische DMARD’s (csDMARD’s) na het bereiken van gecontroleerde RA een vergelijkbaar effect heeft als het afbouwen van TNF-remmers. 

In de multicenter ‘single-blinded’ TARA-studie werden bij 189 RA-patiënten met gecontroleerde ziekte (DAS ≤ 2,4 en SJC ≤ 1) die werden behandeld met zowel een csDMARD als een TNF-remmer, twee strategieën geëvalueerd: het afbouwen van de csDMARD of de TNF-remmer. Het primaire eindpunt, het percentage patiënten met een opvlamming (DAS > 2,4 en/of SJC > 1), trad op bij 33% van de deelnemers in de groep die de csDMARD afbouwde en bij 43% van de patiënten in de groep die de TNF-remmer afbouwde (p = 0,17). Vanwege de kosten en het risico op bijwerkingen suggereren de auteurs om de TNF-remmer als eerste af te bouwen.


  • Bronverwijzing
    1. van Mulligen E, de Jong PHP, Kuijper TM, et al. Gradual tapering TNF inhibitors versus conventional synthetic DMARDs after achieving controlled disease in patients with rheumatoid arthritis: first-year results of the randomised controlled TARA study. Ann Rheum Dis. 2019 Apr 6.

Aandachtsgebied:

RA

Onderwerp:

csDMARD TNF-remmer

U heeft nog enkele gratis artikelen binnen reumatologie. Maak uw account aan om ongelimiteerd te lezen.