Parasietenmedicatie en kanker

Medicijnen tegen parasieten als lintwormen en Giardia kunnen mogelijk effectief zijn bij prostaat- en coloncarcinoom. Dat ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Bergen. Zij experimenteerden met meer dan 100 bekende medicijnen om hun effect op kanker te onderzoeken. De resultaten zijn gepubliceerd in Nature Chemical Biology.

De onderzoeksgroep ontdekte dat een specifieke substantie de signalering blokkeerde in kankercellen waardoor deze stopten met groeien. In het geval van prostaat- en coloncarcinoom bleek er een verhoogde hoeveelheid geactiveerd betacatenine te bestaan. Dit zorgt voor tumorprogressie en maakt de cellen ook meer resistent en geschikt voor overleving. De substantie nitazoxanide (NTZ), wat een bekend en goedgekeurd antiparasietenmedicijn is, ontbindt dit betacatenine. De onderzoekers zijn er als eerste in geslaagd deze complexe moleculaire mechanismes in kaart te brengen. Het experimenteren met reeds goedgekeurde medicatie heeft als voordeel dat bekend is hoe dit in het menselijk lichaam werkt. Hierdoor treden er geen ernstige bijwerkingen op en kan een toekomstige behandeling sneller worden toegepast.

De onderzoeksgroep van de Universiteit van Bergen is momenteel bezig met fase I-onderzoek naar immuuntherapie bij prostaatkanker. Mogelijk kan de kennis van de mechanismes leiden tot een verbeterde behandeling.


U heeft nog enkele gratis artikelen binnen oncologie. Maak uw account aan om ongelimiteerd te lezen.