Nobelprijs voor grondleggers immuuntherapie

De Nobelprijs voor de Geneeskunde is dit jaar toegekend aan James Allison en Tasuku Honjo voor hun bijdrage aan de ontdekking van de CTLA4- en PD1-immuuncheckpoints die een belangrijke rol spelen bij de behandeling van kanker.

De 76-jarige Honjo, die het eiwit PD1 identificeerde, zegt als reactie op het winnen van de Nobelprijs zijn onderzoek nog een tijdje te zullen voortzetten “om nog meer patiënten te genezen”. Allison, die CTLA4 ontdekte, zegt “vereerd en nederig” te zijn. “Het was niet mijn bedoeling kanker te bestuderen, maar om T-cellen te begrijpen. Deze ongelooflijke cellen reizen door ons lichaam en beschermen ons.”

Allison is immunoloog en werkt als hoogleraar geneeskunde aan de Universiteit van Texas en voor het Anderson Cancer Center in Houston. Honjo is als immunoloog werkzaam aan de Universiteit van Kyoto. De Nobelprijs voor de Geneeskunde wordt op 10 december uitgereikt. De twee onderzoekers krijgen gezamenlijk een bedrag van 9 miljoen Zweedse kronen, zo’n 870.000 euro.Aandachtsgebied:

Immunotherapie

Onderwerp:

CTLA4 PD-1

U heeft nog enkele gratis artikelen binnen oncologie. Maak uw account aan om ongelimiteerd te lezen.