Nieuwe radiotherapiebehandeling in UMC Utrecht

In het UMC Utrecht is sinds kort gestart met een nieuwe manier van radiotherapie voor kankerpatiënten. De MR-linac geeft zeer precieze beeldinformatie en kan hiermee gerichter bestralen. Inmiddels zijn de eerste behandelcycli met de MR-linac succesvol afgerond.

De afgelopen 20 jaar is vanuit het UMC Utrecht onderzoek gedaan naar nieuwe bestralingsmethoden. De MR-linac is nu het resultaat, samen ontwikkeld met het bedrijf Elekta. Het apparaat geeft de mogelijkheid om schade aan omliggende, gezonde weefsels te beperken. Door de toegenomen precisie kan de dosis verhoogd worden, waardoor patiënten minder vaak naar het ziekenhuis hoeven te komen. Momenteel worden voor verschillende soorten kanker bestralingsschema’s met de MR-linac ontwikkeld. Voor patiënten met lymfekliermetastasen in de onderbuik en het kleine bekken bestaat al wel een behandelschema.

Doordat het toepassen van de MR-linac nieuwe vaardigheden vereist, wordt de implementatie langzaam opgebouwd. De verwachting is dat in 2019 ongeveer 300 patiënten behandeld kunnen worden en dat dit aantal in 2020 stijgt naar ruim 1000 patiënten. Ook zal het voor steeds meer soorten kanker toegepast kunnen worden. Naast het UMC Utrecht beschikt ook het Antoni van Leeuwenhoek over een MR-linac. De ontwikkelaars werken momenteel volop aan een brede klinische toepasbaarheid van de MR-linac.Aandachtsgebied:

Radiotherapie

Onderwerp:

MR-linac radiotherapie

U heeft nog enkele gratis artikelen binnen oncologie. Maak uw account aan om ongelimiteerd te lezen.