Marker bij fatale borstkanker

Een nieuwe marker is mogelijk geschikt voor het eerder diagnosticeren van fatale borstkanker. Afwijkende patronen in DNA-methylatie in de circulatie zorgen namelijk voor een hoog specifiek kankersignaal; hierbij is EFC#93 mogelijk bruikbaar voor borstkanker. De bevindingen zijn gepubliceerd in Genome Medicine.

De onderzoekers van het University College London vonden in het DNA afwijkende patronen in DNA-methylatie in een specifieke regio genaamd EFC#93. Het klinisch gebruik van deze marker werd gevalideerd bij 419 vrouwen uit de SUCCESS-trial en 925 vrouwen uit het UKCTOCS-cohort. De resultaten toonden dat EFC#93 een onafhankelijke marker voor een slechte prognose was in pre-chemotherapie samples (HR voor overlijden = 7,689). Ook was het superieur vergeleken met circulerende tumorcellen (HR = 5,681). Meer dan 70% van de patiƫnten met zowel circulerende tumorcellen als positieve EFC#93 in de pre-chemotherapie samples hadden een terugval binnen 5 jaar. De aanwezigheid van EFC#93 in het serum diagnosticeerde 42,9% van de vrouwen die uiteindelijk fatale borstkanker kregen binnen 3 tot 6 maanden na afgifte van serum. Bij 6 tot 12 maanden na afgifte van serum werd 25% gediagnosticeerd. De specificiteit in beide gevallen was 88%, de sensitiviteit was ongeveer 4 keer hoger voor het detecteren van fatale borstkanker vergeleken met niet-fatale borstkanker.

Mogelijk is het detecteren van EFC#93 in het serum een nieuwe optie voor het vroeg diagnosticeren van fatale borstkanker. Meer onderzoek is nodig om te beoordelen of EFC#93-positieve vrouwen zonder radiologische afwijkingen gebaat zijn bij anti-hormonale behandelingen voordat de laesies klinisch optreden.


  • Bronverwijzing
    1. Widschwendter M, Evans I, Jones A et al. Methylation patterns in serum DNA for early identification of disseminated breast cancer. Genome Medicine. 2017;9:115.

Aandachtsgebied:

Borst

Onderwerp:

biomarker fatale borstkanker SUCCESS UKCTOCS

U heeft nog enkele gratis artikelen binnen oncologie. Maak uw account aan om ongelimiteerd te lezen.