Eerste diner ESMO in Oranje in teken van immuuntherapie

Tijdens de ESMO van 27 september tot 1 oktober in Barcelona, wordt dit jaar voor de eerste keer het dinersymposium ‘ESMO in Oranje’ gehouden. Drie voorstaande Nederlandse medisch oncologen geven daar onder het genot van een hapje en een drankje hun visie op de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de immunotherapie. Voorzitter deze avond is prof. dr. Winald Gerritsen, medisch oncoloog in het Radboudumc in Nijmegen. “We staan onder meer stil bij de toekomstige indicaties.”

De Oranje-diners van Springer Healthcare die tijdens internationale congressen worden georganiseerd voor Nederlandse medisch specialisten zijn binnen veel vakgebieden al een begrip. Het is de ultieme mogelijkheid om met collega’s een Oranje blik te werpen op de belangrijkste onderwerpen die op het congres aan bod komen en om te bespreken wat de nieuwste ontwikkelingen betekenen voor de Nederlandse situatie. Zo zijn er al diners voor hematologen, cardiologen, longartsen, urologen, neurologen en reumatologen. Daar worden dit jaar dan ook de medisch oncologen aan toegevoegd. En dat is niet zonder reden, aldus Winald Gerritsen. “Het is een boeiend specialisme, volop in beweging”, zegt hij.

Belofte voor de toekomst
De focus zal tijdens het diner liggen op immuuntherapie in de ‘nieuwe’ indicaties. Gerritsen: “We kennen natuurlijk al de successen van immuuntherapie bij longcarcinoom. Maar de verwachting is dat het ook hoge ogen gaat gooien in de behandeling van prostaat-, blaas-, mamma- en coloncarcinomen. Daar worden momenteel al successen geboekt die nu nog niet zo in het oog springen, maar wel een belofte zijn voor de nabije toekomst. Dit zal tijdens het diner hopelijk tot veel discussie leiden.”

Drie sprekers
De sprekers tijdens ESMO in Oranje zijn behalve Winald Gerritsen ook dr. Marleen Kok, medisch oncoloog in het AVL-NKI Amsterdam en dr. Adriaan Bins, medisch oncoloog in het Amsterdam UMC locatie AMC. Kok spreekt over het mammacarcinoom, Bins richt zich meer op het coloncarcinoom.

Winald Gerritsen ziet immuuntherapie als iets dat binnen vijf jaar door vrijwel elke medisch oncoloog toegepast kan worden. “Het blijft niet het privilege van de arts in de gespecialiseerde klinieken”, zegt hij. “En dat is maar gelukkig voor de patiënt, zou ik willen zeggen. De verwachting is dat het steeds meer terrein gaat winnen. De discussie gaat dan over de vraag welk expertise er nodig is. En ook over hoe we de ontwikkelingen hiervoor op de voet blijven volgen. Immers, meten is weten, en dat is ook in de immuuntherapie van groot belang.”

Toepasbaarheid van therapieën
Tijdens het ESMO-diner zal het dan ook vooral gaan over de aanscherping en de toepasbaarheid van de therapieën. Gerritsen: “Een van de grootste uitdagingen is immuuntherapie geschikt te maken voor alle patiënten met kanker. Een groot gedeelte van de patiënten verdraagt de therapie goed. Maar helaas ondervindt 10 tot 20% ernstige bijwerkingen. We staan voor de opdracht dat aan te pakken.”

Tijdens het diner kunnen de Nederlandse deelnemers hier volop bij stilstaan en een scherpe analyse combineren met een knipoog. En niet in het minst kunnen de deelnemers met collega’s van gedachten wisselen, zowel tijdens de lezingen als bij het diner.

Gaat u naar ESMO, meld u aan voor het diner: www.mednet.nl/esmo2019


U heeft nog enkele gratis artikelen binnen oncologie. Maak uw account aan om ongelimiteerd te lezen.