Circulerend tumor-DNA als biomarker bij pancreascarcinoom

Australische onderzoekers concluderen in Annals of Oncology dat pre-operatieve detectie van circulerend tumor-DNA (ctDNA) is geassocieerd met een slechtere overleving bij patiënten met alvleesklierkanker. Alle patiënten met detecteerbaar ctDNA na de operatie ontwikkelden een recidief, ondanks adjuvante chemotherapie.

Omdat relatief weinig patiënten met alvleesklierkanker in aanmerking komen voor chirurgie en bij een aanzienlijk deel van hen onvoldoende tumorweefsel kan worden afgenomen, is onderzoek naar biomarkers in deze populatie niet eenvoudig. In deze prospectieve biomarkertrial werd onderzocht of de analyse van ctDNA haalbaar is en gebruikt kan worden bij de besluitvorming over adjuvante behandeling van patiënten met een resectabel adenocarcinoom van de pancreas. Daartoe werd bloed afgenomen bij diagnose en 4 tot 8 weken na de operatie (voorafgaand aan adjuvante chemotherapie) en tevens tumorweefsel geanalyseerd.

Van de 112 patiënten die toestemming gaven voor deelname ondergingen er 81 (72%) een resectie. In 91% (38/42) van de beschikbare tumormonsters werden KRAS-mutaties geïdentificeerd. In de beschikbare plasmamonsters (n = 42) werd KRAS-gemuteerd ctDNA gedetecteerd bij 62% (23/37) pre-operatief en 37% (13/35) post-operatief. Na een mediane follow-up van 38,4 maanden was de detectie van ctDNA in de pre-operatieve setting geassocieerd met een lagere recidiefvrije overleving (HR 4,1; p = 0,002) en totale overleving (HR 4,1; p = 0,015). Ook de detectie van ctDNA na de in opzet curatieve resectie was geassocieerd met een lagere recidiefvrije overleving (HR 5,4; p < 0,0001) en totale overleving (HR 4,0; p = 0,003). Alle 13 patiënten met detecteerbaar ctDNA na de operatie ontwikkelden een recidief, ook de 7 patiënten die gemcitabine-gebaseerde adjuvante chemotherapie kregen.


  • Bronverwijzing
    1. Lee B, Lipton L, Cohen J, et al. Circulating tumor DNA as a potential marker of adjuvant chemotherapy benefit following surgery for localised pancreatic cancer. Ann Oncol. 2019 Jun 28. [Epub ahead of print]

Aandachtsgebied:

Maag-darm-lever

Onderwerp:

ctDNA KRAS pancreas pancreascarcinoom

U heeft nog enkele gratis artikelen binnen oncologie. Maak uw account aan om ongelimiteerd te lezen.