Bewust van borstkanker

Uit onderzoek van het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam en het UMC Utrecht blijkt dat 40% van de mannen met borstkanker zich er niet van bewust was dat deze ziekte ook mannen kan treffen. Ook de sociale omgeving is niet bekend met deze kennis. Om dit bewustzijn te vergroten en om te voorzien in informatie is de website www.mannenmetborstkanker.nl gelanceerd.

Mannen met borstkanker zijn een vergeten groep. Net als vrouwen kunnen zij op elke leeftijd borstkanker krijgen, en in Nederland worden jaarlijks ongeveer 100 mannen borstkankerpatiënt. Veel informatie is echter gericht op vrouwen, omdat het bekend staat als een ‘vrouwenziekte’. Hierdoor is er weinig bekend over de symptomen, waardoor mannen die afwijkingen hebben in de borst of tepel dit vaak laat opmerken. De nieuwe website heeft als doel de bekendheid, kwaliteit en toegankelijkheid van informatie over borstkanker bij deze patiëntengroep te verbeteren. Hierbij komen onderwerpen als erfelijkheid, risicofactoren en mogelijke behandelingen aan bod, maar ook is er informatie beschikbaar over een aantal specifieke thema’s. Voorbeelden hiervan zijn onder andere verzekeren en werken na kanker, seksualiteit en ondersteunende behandelingen. Ook is het mogelijk om in contact te komen met lotgenoten of informatie op te zoeken over recente studies.

De nieuwe website moet als wegwijzer dienen voor patiënten, medische professionals, onderzoekers en naasten. Hierdoor wordt er meer bekendheid gecreëerd voor mannen met borstkanker en kan er informatie op maat worden aangeboden.Aandachtsgebied:

Borst

U heeft nog enkele gratis artikelen binnen oncologie. Maak uw account aan om ongelimiteerd te lezen.