Toepassing van neurofilament light in de klinische praktijk

Nu neurofilament light (NfL) in bloed kan worden gemeten, wordt in toenemende mate gesproken over de toepassing van deze biomarker bij verschillende neurologische aandoeningen. In de Masterclass Neurofilament Light bespreken prof. dr. Charlotte Teunissen, prof. dr. Joep Killestein en dr. Yolande Pijnenburg onder leiding van Tom van ’t Hek de mogelijkheden van NfL bij onder meer MS en verschillende vormen van dementie.

Door revolutionaire technologische ontwikkelingen kunnen hersenspecifieke eiwitten, zoals NfL, nu in bloed worden gemeten. Deze bloedwaarden correleren zeer sterk met die in liquor en geven dus directe informatie over hersenpathologie. Teunissen: “Zo voorspelt NfL in bloed de prognose bij patiënten met hersenletsel met een grotere nauwkeurigheid dan de huidige methoden en kan het worden gebruikt voor de prognose van een hersenschudding door bijvoorbeeld een sportaccident. In deze masterclass gaan we ook in op de toepassing van NfL bij het monitoren van de behandelrespons bij meerdere neurologische aandoeningen.”

Zo zal Killestein de beoogde klinische toepassing van NfL in relatie tot de diagnostiek, prognose en respons op behandeling bij MS bespreken en gaat Pijnenburg in op de rol van deze biomarker bij dementie. Zij zal zich richten op de waarde van NfL bij het differentiëren tussen neurodegeneratieve aandoeningen en psychische problemen. Pijnenburg: “De bevindingen uit wetenschappelijk onderzoek zijn zo duidelijk dat we de stap hebben gemaakt om de bepaling van NfL al in te zetten in de praktijk. Ook onderzoeken we hoe de arts zich door de uitslag laat beïnvloeden.” Moderator Tom van ’t Hek zal de aanwezigen middels relevante stellingen uitnodigen tot een levendige discussie.

Inschrijven en meer informatie: www.mednet.nl/masterclassnflAandachtsgebied:

Dementie Multipele Sclerose

Onderwerp:

neurofilament light

U heeft nog enkele gratis artikelen binnen neurologie. Maak uw account aan om ongelimiteerd te lezen.