Toename van oxycodon- en morfine-recepten op de huisartsenpost

De laatste jaren worden sterkwerkende pijnstillers, met name oxycodon en morfine steeds vaker voorgeschreven op de huisartsenpost. Dat blijkt uit cijfers van het Nivel Zorgregistraties van de eerste lijn. De opioïden vooral voorgeschreven voor aandoeningen en pijn van het bewegingsapparaat, de urinewegen en spijsverteringsorganen.

Het aantal recepten voor opioïden steeg van 5,6 naar 7,7% van het totaal aantal recepten dat op de huisartsenpost werd voorgeschreven tussen 2013 en 2017. De toename van opioïden was voornamelijk te wijten aan de eerdergenoemde sterkwerkende opioïden. Tegelijkertijd bleef het aantal recepten voor tramadol, een zwakwerkende opioïde vrijwel gelijk. Bovendien steeg het absolute aantal contacten met de huisartsenpost in deze periode: van 238 contacten naar 254 per 1000 inwoners in 2016. Het aantal contacten daalde in 2017 weer naar 249 contacten per 1000 inwoners. Bij ongeveer een derde van de contacten (tussen 2013 en 2017) werd een recept voorgeschreven, deze verhouding bleef ongeveer gelijk ondanks de stijging van het aantal contacten.

Eerder in 2016 werd deze trend ook al opgemerkt, toen heeft het Nivel onderzocht waarom huisartsen meer opioïden zijn gaan voorschrijven. Het aantal sterkwerkende opioïden recepten in 2015 is verzesvoudigd in vergelijking met 2005. De toename is het sterkst in de groep patiënten boven de 75 jaar. Deze observatie zou deels verklaard kunnen worden door vergrijzende bevolking. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) concludeerde dat de toename van de opioïde recepten voor andere aandoeningen dan voor kanker is meegegeven. Hierbij gaat het om klachten zoals rug-, nek- en schouderpijn.Aandachtsgebied:

Overig

Onderwerp:

chronische pijn morfine ouderen oxycodon pijn

U heeft nog enkele gratis artikelen binnen neurologie. Maak uw account aan om ongelimiteerd te lezen.