Prevalentie en risicofactoren van juveniele myoclonus epilepsie

Ruim een derde van de patiënten met juveniele myoclonus epilepsie (JME) is refractair. Dat blijkt uit een Nederlandse meta-analyse. Ook identificeerden de onderzoekers van het UMC Utrecht een zestal prognostische factoren voor refractairiteit.

De Utrechtse onderzoekers, die voor hun onderzoek gegevens van 43 studies (n = 3.311) gebruikten, stelden vast dat 35% (95% BI 29-41%) van de deelnemers refractair was. Van de patiënten die na een periode zonder insulten stopten met de behandeling (n = 246) kreeg 78% (95% BI 52-94%) wederom een insult. De auteurs identificeerden daarnaast zes variabelen als prognostische factoren voor refractairiteit: het hebben van drie verschillende soorten insulten, het hebben van ‘absenses’, psychiatrische comorbiditeit, oudere leeftijd bij het eerste insult, geschiedenis van kinderepilepsie met ‘absenses’ en praxis-geïnduceerde aanvallen.


  • Bronverwijzing
    1. Stevelink R, Koeleman BPC, Sander JW, Jansen FE, Braun KPJ. Refractory juvenile myoclonic epilepsy: a meta-analysis of prevalence and risk factors. Eur J Neurol. 2018 Sep 17.

Aandachtsgebied:

Epilepsie

U heeft nog enkele gratis artikelen binnen neurologie. Maak uw account aan om ongelimiteerd te lezen.