Pleidooi onderzoek stamceltransplantatie bij MS

Zes artsen vinden een specifieke stamceltransplantatie een veelbelovende ontwikkeling voor specifieke patiënten die lijden aan een agressievere vorm van MS. Dat zetten ze uiteen in een artikel in het Tijdschrift voor Hematologie afgelopen januari.Het VUmc meldt dat deze boodschap het pleidooi van de MS Vereniging Nederland en Stichting Op De Been ondersteunt.Dit pleidooi werd afgelopen woensdag 14 maart gehouden tijdens een overleg met leden van de Tweede Kamer.

De artsen pleiten voor nieuwe studies om het effect en de veiligheid van stamceltransplantatie te vergelijken met moderne behandelingen zoals alemtuzumab en ocrelizumab bij agressievere MS. De groep bestaat uit: laboratoriumarts dr. Ellen Kramer, tot kortgeleden verbonden aan het stamcellaboratorium van het Isala Ziekenhuis in Zwolle; haar Isala-collega’s laboratoriumarts dr. Jan Rondeel en hematoloog dr. Evelien Kneppers; prof. dr. Gert Ossenkoppele en dr. Arjan van de Loosdrecht, beiden hematoloog aan het VUmc; neuroloog dr. Bob van Oosten, ook verbonden aan het VUmc.

De groep concludeert op basis van kennis en ervaringen uit het buitenland dat voor een selecte groep mensen met MS een stamceltransplantatie een geschikte behandeling zou kunnen zijn om de kwaliteit van leven aanzienlijk te verbeteren. Hierbij gaat het om een agressieve en behandelresistente vorm van relapsing-remitting MS (RRMS). De behandeling zorgt met chemotherapie voor myeloablatie, waarna autologe hematopoëtische stamceltransplantatie kan plaatsvinden. Dit leidt onder andere tot vernieuwing van het immuunsysteem waardoor het potentieel een effectieve behandeling kan zijn bij auto-immuunziekten. Omdat het nog in de kinderschoenen staat, adviseert de groep deze behandeling toe te passen in de context van een studie.

Met deze kennis sluit dr. Kramer sluit zich aan bij dr. Birgit de Jong, neuroloog van het VUmc MS Centrum Amsterdam en dr. Kirsten Heutinck, onderzoekscoördinator van de Stichting MS Research tijdens het overleg met de leden van de Tweede Kamer.

 


  • Bronverwijzing
    1. Kramer PA, Rondeel JM, Kneppers E, et al. Autologe stamceltransplantatie bij multiple sclerose. NTVH. 2018;15:15-24
    2. VUmc, 14 maart 2018

Aandachtsgebied:

Multipele Sclerose

Onderwerp:

alemtuzumab ocrelizumab RRMS

U heeft nog enkele gratis artikelen binnen neurologie. Maak uw account aan om ongelimiteerd te lezen.