Nieuwe AAN-richtlijn bepleit vroege interventie bij MS

De AAN heeft tijdens het jaarlijkse congres in Los Angeles een nieuwe richtlijn voor de behandeling van MS met ziektemodificerende medicatie (DMT’s) gepresenteerd en gelijktijdig gepubliceerd in het tijdschrift Neurology. Het meest in het oog springt het pleidooi voor vroege interventie bij veel patiënten.

De nieuwe AAN-richtlijn vervangt die van 2002 en hij wordt onderschreven door de Multiple Sclerosis Association of America en de National Multiple Sclerosis Society. Op 23 april werden de belangrijkste veranderingen tijdens een persconferentie toegelicht. “Voor de meeste patiënten is het beter vroegtijdig MS-medicatie te starten dan de ziekte op zijn beloop te laten”, zei een van de auteurs van de richtlijn, dr. R.A. Marrie (Winnipeg, Canada). “De richtlijn erkent dat meerdere DMT’s bepaalde processen bij MS bewezen vertragen.”

Klinische kwesties waar de richtlijn zich vooral op richt, betreffen het bespreken van DMT’s met de patiënt, de timing bij het starten en switchen van behandeling, bijwerkingen, adherentie, en voorkeuren van de patiënt. Als een must wordt onder meer beschouwd het rekening houden met de voorkeur van de patiënt aangaande toedieningsmechanisme, leefstijl, effectiviteit, bijwerkingen en verdraagbaarheid van DMT’s. Ook moet de arts in een voortdurende dialoog met de patiënt blijven over behandelbeslissingen.

De richtlijn is ook behulpzaam bij het kiezen van (de juiste volgorde van) DMT’s bij een specifieke patiënt, middels een uitgebreide review van ruim 50 klinische trials van MS-medicatie. In de review staat onder meer dat:

  • glatirameeracetaat en IFN-bèta de kans op conversie van clinically isolated syndrome (CIS) naar klinisch definitieve MS verlagen;
  • alemtuzumab het relapspercentage effectiever verlaagt dan IFN bèta-1a bij patiënten die relapses krijgen op IFN-bèta of op glatirameeracetaat;
  • ocrelizumab waarschijnlijk effectiever is dan placebo bij primair-progressieve MS.

  • Bronverwijzing
    1. Rae-Grant A, Day GS, Marrie RA, et al. Practice guideline recommendations summary: Disease-modifying therapies for adults with multiple sclerosis. Report of the Guideline Development, Dissemination, and Implementation Subcommittee of the American Academy of Neurology. Neurology. 2018;april 23. DOI:10.1212/WNL.0000000000005345.

Aandachtsgebied:

Multipele Sclerose

Onderwerp:

CIS PPMS

U heeft nog enkele gratis artikelen binnen neurologie. Maak uw account aan om ongelimiteerd te lezen.