Geen voordeel van intensieve bloeddrukverlaging bij intracerebrale bloeding met spot sign

Onderzoekers uit de VS en het UMC Utrecht vonden in de prospectieve observationele SCORE-IT (Spot Sign Score in Restricting ICH Growth) studie geen bewijs dat patiënten met een intracerebrale bloeding (ICH) en een spot sign op CT-angiografie een specifiek voordeel hebben van intensieve bloeddrukverlaging.

Zij onderzochten of de aanwezigheid van een spot sign is geassocieerd met uitbreiding van de bloeding en of intensieve bloeddrukverlaging (doel: systolische bloeddruk < 140 mm Hg) hematoomgroei tegengaat en de uitkomst verbetert bij patiënten met ICH en een spot sign. In deze secundaire analyse van 133 patiënten die deelnamen aan de gerandomiseerde Antihypertensive Treatment of Acute Cerebral Hemorrhage II (ATACH-II) trial hadden 53 patiënten (39.8%) een spot sign. Aanwezigheid hiervan was geassocieerd met uitbreiding van het hematoom met een sensitiviteit van 0,54 (95% BI 0,34-0,74) en een specificiteit van 0,63 (95% BI 0,53-0,72). Na correctie voor potentiële confounders bleek intensieve bloeddrukverlaging niet geassocieerd met een significante afname van hematoomgroei (relatief risico 0,83; 95% BI 0,27-2,51; p = 0,74) of een betere uitkomst (relatief risico op een modified Rankin Scale score ≥ 4 na 90 dagen: 1,24; 95% BI 0,53-2,91; p = 0,62) bij patiënten met een spot sign.


  • Bronverwijzing
    1. Morotti A, Brouwers HB, Romero JM, et al. Intensive Blood Pressure Reduction and Spot Sign in Intracerebral Hemorrhage: A Secondary Analysis of a Randomized Clinical Trial. JAMA Neurol. 2017 Jun 19. [Epub ahead of print]

Aandachtsgebied:

Neuro-vasculair

Onderwerp:

hematoom intracerebrale hemorragie

U heeft nog enkele gratis artikelen binnen neurologie. Maak uw account aan om ongelimiteerd te lezen.