Epilepsie of syncope?

Onderzoekers van het LUMC en de Stichting Epilepsie Instellingen Nederland (SEIN) hebben de 10/20-regel opgesteld om zo beter onderscheid te kunnen maken tussen flauwvallen en een epileptische aanval. Op deze manier hopen ze onjuiste diagnoses te kunnen verminderen. De bevindingen van het onderzoek zijn 16 maart gepubliceerd in Neurology.

Sharon Shmuely, dr. Roland Thijs en prof. Gert van Dijk begonnen met het analyseren van kantelproefvideo-opnames van 115 mensen die deelnamen aan de studie. Naast wel of geen bewustzijnsverlies, een EEG en het meten van vitale parameters werd er ook gelet op het  motorische aspect zoals schokken, lichaamshouding en spiertonus. Uit de analyse kwam naar voren dat 33 van de 65 deelnemers met syncope ook last hadden van schokken (51%).

De crux zat in de frequentie van de schokken, die minder voorkomen bij syncope (mediaan 2, spreiding 1-19) in tegenstelling tot convulsies (mediaan 48, spreiding 20-191, p = 0,001). Aangezien er geen overlap was, kwamen de onderzoekers tot de 10/20-regel. Minder dan 10 schokken pleit voor syncope terwijl bij meer dan 20 schokken de diagnose epilepsie waarschijnlijker is. Bovendien zijn de schokken bij een epileptische aanval ritmischer van karakter. Daartegenover werd atonie alleen met syncope geassocieerd.

De onderzoekers hopen met de nieuwe 10/20-regel de diagnostiek te kunnen verbeteren en daarmee onnodige medicatie en maatregelen zoals een rijverbod te helpen voorkomen.


  • Bronverwijzing
    1. LUMC, 16 maart 2018
    2. Shmuely S, Bauer PR, Zwet EW van, et al. Differentiating motor phenomena in tilt-induced syncope and convulsive seizures. Neurology. March 16. [Epub ahead of print]

Aandachtsgebied:

Epilepsie

Onderwerp:

convulsie myoclonusepilepsie syncope

U heeft nog enkele gratis artikelen binnen neurologie. Maak uw account aan om ongelimiteerd te lezen.