Cognitiespreekuur MS van start

“We hebben ons als neurologen heel lang beziggehouden met de beschadigingen in de witte stof van de hersenen bij MS. Het is nu tijd dat we ons ook gaan richten op schade in de grijze stof en de klachten die daarbij horen,” stelt Brigit de Jong, neuroloog bij het VUmc MS Centrum.

In dit nieuwe spreekuur worden patiëntenzorg en wetenschappelijk onderzoek gecombineerd. De Jong: “In één dag onderzoeken we de mensen op heel veel verschillende manieren: gesprekken met de neuroloog en de neuropsycholoog, we nemen bloed af en doen een ruggenprik. We maken beelden van de hersenen met een MRI, een functionele MRI en een MEG en we doen natuurlijk allerlei cognitieve testen. Twee weken later bespreken we de resultaten met de patiënt. Op basis daarvan adviseren we de patiënten een oefenprogramma te volgen met als doel de cognitieve problemen beter het hoofd te kunnen bieden. Dit kan een regulier, reeds bestaande behandeling zijn zoals bijvoorbeeld aandachtstrainingen, hersengymnastiek en slaapadviezen. Het kan ook een nieuw programma zijn in het kader van wetenschappelijk onderzoek dat gezamenlijk wordt gedaan door neurowetenschappers en neurologen uit ons centrum. Daarbij kijken we of de effecten van het oefenprogramma wetenschappelijk te bewijzen zijn. De resultaten van het onderzoek gebruiken we weer om het oefenprogramma te verbeteren.”

Het nieuwe spreekuur is een van de projecten van het nieuwe Expertisecentrum Cognitie. Prof. dr. Jeroen Geurts is leider van het onderzoek naar cognitie bij MS en prof. dr. Bernard Uitdehaag is verantwoordelijk voor het zorggedeelte van het kenniscentrum.Aandachtsgebied:

Multipele Sclerose

Onderwerp:

cognitie

U heeft nog enkele gratis artikelen binnen neurologie. Maak uw account aan om ongelimiteerd te lezen.