Bevriezing bij de ziekte van Parkinson

Bevriezen tijdens het lopen is een zeer beperkende factor en een van de motorische symptomen die het merendeel van de patiënten met de ziekte van Parkinson ontwikkelt naarmate de ziekte vordert. Het bevriezen, ook wel freezing of gait genoemd, heeft een grote impact op de kwaliteit van leven. De klinische presentatie van het bevriezen verschilt per patiënt en is niet continu aanwezig. Hierdoor is beoordeling lastig, evenals de behandeling.

Daarom heeft Claudia Barthel in haar proefschrift drie nieuwe behandelingsopties onderzocht die patiënten kunnen helpen bij bevriezing: ‘laserschoenen’, ‘de loopfiets’ en ‘diepe hersenstimulatie van de subthalamische kern’. Op basis van haar resultaten concludeert ze dat alle drie opties potentieel bevriezing kunnen verlichten of zelfs voorkomen. Verder onderzoek zal nog moeten uitwijzen welke patiënt het meeste profijt heeft van welke therapie en onder welke omstandigheden. Ten slotte keek Barthel nog naar het effect van aandacht op bevriezing tijdens een uitdagende loopopdracht. Het bijstellen van aandacht leek echter eerder een gevolg te zijn van de freezing of gait. De resultaten suggereren dat patiënten extra cognitieve middelen nodig hebben om de bevriezing te overwinnen.

Claudia Barthel promoveerde op 3 april aan de Radboud Universiteit op het proefschrift ‘Moving beyond freezing of gait in Parkinson’s disease’.


U heeft nog enkele gratis artikelen binnen neurologie. Maak uw account aan om ongelimiteerd te lezen.