Beïnvloedt lichamelijke beweging de ernst van dementie?

Een systematische review heeft niet kunnen aantonen dat een leefstijl met veel fysieke activiteit is geassocieerd met minder nadelige aan Alzheimer (AD) gerelateerde biomarkers. De onderzoekers tekenen wel aan dat het aantal geïncludeerde studies beperkt was, wat een definitieve conclusie in de weg staat.

In diermodellen is van lichamelijke beweging aangetoond dat het de AD-pathologie vermindert, terwijl het bij mensen is geassocieerd met een verlaagde kans op cognitieve achteruitgang. Deense onderzoekers voerden daarom een systematische review uit van observationele studies om het mogelijke verband tussen fysieke activiteit (PA) en fysieke fitheid (PF) enerzijds en AD-pathologie anderzijds, te preciseren. Ze includeerden studies van PA of PF met AD-biomarkers als uitkomstmaten bij gezonde vrijwilligers, bij mensen met lichte cognitieve achteruitgang en bij AD-patiënten.

Van ruim 55.000 gevonden studies werden er 50 geselecteerd. 9 studies maakten melding van effecten op amyloïd-PET, 5 op CSF, 4 op 18F-FDG-PET en 32 op volume van de hippocampus. In 12 studies bleek een significante associatie tussen hippocampusvolume en PA of PF. 2 studies meldde een significante associatie tussen totale tau en gefosforylateerde tau en PF/PA, en 1 studie tussen bèta-amyloïd en PF/PA. 2 studies vonden een associatie tussen opname van amyloïd tracer en PF/PA. In 2 studies tot slot, correleerde toegenomen metabolisme in de pariëtale en temporale gebieden met PF/PA. In de andere studies konden geen verbanden worden aangetoond. Voor een definitieve conclusie over een verband tussen fysieke activiteit en AD is het volgens de auteurs nog te vroeg.


  • Bronverwijzing
    1. Frederiksen KS, Gjerum L, Hasselbalch S, et al. Physical activity as a moderator of AD pathology: a systematic review of observational studies. EAN 2018, abstract EPR2001.

Aandachtsgebied:

Dementie

Onderwerp:

biomarkers

U heeft nog enkele gratis artikelen binnen neurologie. Maak uw account aan om ongelimiteerd te lezen.