Agressieve behandeling refractaire epilepsie na hartstilstand

Ne een hartstilstand is bij een groot deel van de patiënten met niet-periodieke refractaire status epilepticus (RSE) een langdurige agressieve behandeling te rechtvaardigen. Een onderbroken/niet-reactief EEG-achtergrondpatroon en periodieke ontladingen hebben een veel ongunstigere prognose dan RSE na hartstilstand.

Dit is de conclusie van een onderzoek dat tijdens het EAN-congres als late-breaking abstract werd gepresenteerd. In het prospectieve onderzoek zijn de neurologische resultaten geëvalueerd van RSE na hartstilstand, waarbij agressief wordt behandeld met anti-epileptica en anesthesie; de resultaten werden ook vergeleken met patiënten die andere EEG-patronen hadden. Deelnemers waren 166 achtereenvolgende patiënten die na een hartstilstand in coma waren geraakt. Ze werden onderverdeeld op basis van multimodale prognostische factoren en op basis van 4 onafhankelijke EEG-patronen: 1) goedaardig; 2)
niet-periodieke RSE; 3) gegeneraliseerde periodieke ontlading (GPDs); 4) kwaadaardig, niet-epileptiform. Primaire uitkomsten waren overleving en cerebrale prestatiecategorie (CPC) na 6 maanden.

Niet-periodieke RSE kwam voor bij 36 patiënten (22%). Bij de behandeling werd een agressief standaardprotocol gebruikt zolang multimodale prognostische indicatoren niet ongunstig waren. De RSE begon gemiddeld 3 dagen na de hartstilstand en duurde gemiddeld 4,7 dagen. De EEG-patronen waren naast de niet-periodieke RSE als volgt verdeeld: goedaardig bij 76 patiënten (46%), periodiek patroon bij 13 (8%) en een kwaadaardig, niet-epileptiform patroon bij 41 (25%). De EEG-patronen waren sterk geassocieerd met verschillende prognostische indicatoren, waaronder motorieke toevallen en N20-responses.
Na 6 maanden was er sprake van overleving en een gunstige neurologische uitkomst bij 72% en 71% van de groep met een goedaardig patroon; bij 54% en 44% van de groep met niet-periodieke RSE; bij 15% en 0% van de groep met GPDs; en bij 2% en 0% van de groep met een maligne niet-epileptiform patroon.


  • Bronverwijzing
    1. Beretta S, Coppo A, Bianchi E, et al. Neurological outcome of post-anoxic refractory status epilepticus after aggressive treatment. EAN 2018; abstract O425.

U heeft nog enkele gratis artikelen binnen neurologie. Maak uw account aan om ongelimiteerd te lezen.