Voorspellen van respons op reslizumab na 16 weken behandeling

Eric Bateman en collega’s beschrijven in American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine een algoritme waarmee na 16 weken behandeling met intraveneus reslizumab een respons op week 52 kan worden voorspeld. Het model bleek echter minder geschikt voor het voorspellen van een non-respons.

Reslizumab is een gehumaniseerd monoklonaal anti-IL-5-antilichaam dat wordt ingezet als aanvullende onderhoudsbehandeling voor patiënten met eosinofiel astma die onvoldoende onder controle is. Met data van klinische trials ontwikkelden de onderzoekers een algoritme gebaseerd op klinische indicatoren, met als doel (non-)respons op intraveneus reslizumab op week 52 te voorspellen. Patiënten ≥ 18 jaar die voldeden aan de Global Initiative for Asthma 4 of 5 criteria en intraveneus reslizumab kregen (n = 321) in twee trials (NCT01287039; NCT01285323) werden geselecteerd als bron. Op basis van de verandering in de score op de Asthma Control Questionnaire en Asthma Quality of Life Questionnaire en het FEV1 op week 16 ten opzichte van baseline, het aantal klinische exacerbaties tijdens het jaar voorafgaand aan inclusie en in de eerste 16 weken van behandeling werd een mathematisch model geconstrueerd dat werd beoordeeld op het vermogen om de uitkomst op week 52 te voorspellen.

Het algoritme voorspelde dat 276 patiënten zouden worden geclassificeerd als ‘responder’ en deze voorspelling bleek bij 248 patiënten (89,9%) correct. Voor 26 patiënten werd een non-respons voorspeld en dit bleek in slechts 50,0% van de gevallen correct. Het algoritme had een sensitiviteit van 95,4-95,5% en een specificiteit van 40,6-54,1%.


  • Bronverwijzing
    1. Bateman ED, Djukanović R, Castro M, et al. Predicting Responders to Reslizumab after 16 Weeks of Treatment Using an Algorithm Derived from Clinical Studies of Severe Eosinophilic Asthma Patients. Am J Respir Crit Care Med. 2018 Oct 22. [Epub ahead of print]

Aandachtsgebied:

Astma

Onderwerp:

reslizumab

U heeft nog enkele gratis artikelen binnen longziekten. Maak uw account aan om ongelimiteerd te lezen.