Verschil astma-COPD-overlapsyndroom en ‘adult-onset astma’

Recent onderzoek laat verschillen zien tussen patiënten met het astma-COPD-overlapsyndroom (ACOS) en astma die pas op volwassen leeftijd ontstaat (adult-onset astma) voor wat betreft diffusiecapaciteit, bronchiale reversibiliteit, longfunctie en comorbiditeit.

Tot op heden blijft het lastig om ACOS en adult-onset astma van elkaar te onderscheiden. In een recente studie werden 188 patiënten met de diagnose ‘adult-onset astma’ 12 jaar later opnieuw beoordeeld. De patiënten werden verdeeld in drie groepen: 1) niet-rokers of ex-rokers met < 10 pakjaren, 2) niet-obstructief en 3) ACOS (> 10 pakjaren en FEV1/FVC < 0,7). Uit de resultaten bleek onder meer dat patiënten met ACOS een lagere diffusiecapaciteit hadden vergeleken met de andere groepen. Daarnaast hadden de patiënten met ACOS een slechtere longfunctie, hogere overgebleven bronchiale reversibiliteit en meer comorbiditeit.
De onderzoekers stellen dat de resultaten van deze studie verschillen in diffusiecapaciteit, aanwezigheid van neutrofielen en IL-6, bronchiale reversibiliteit, longfunctie en comorbiditeit laten zien tussen patiënten met ACOS en ‘late-onset astma’.

Lees meer.


  • Bronverwijzing
    1. Tommola M et al, Eur Respir J 2017: 49; doi: 10.1183/13993003.02383-2016

Aandachtsgebied:

Astma COPD

Onderwerp:

astma-COPD-overlapsyndroom

U heeft nog enkele gratis artikelen binnen longziekten. Maak uw account aan om ongelimiteerd te lezen.