T2-hoog fenotype bij ernstig astma in U-BIOPRED

Het T2-hoge fenotype van mild tot matig astma wordt gekenmerkt door een type-2 (T2) immuunrespons in luchtwegepitheelcellen (AEC’s). Een recente analyse van de U-BIOPRED studiegroep toonde dat dit T2-hoge profiel bij ernstig astma gerelateerd is aan het eosinofielengetal in bloed en sputum, en stikstofmonoxide in de uitgeademde lucht (FeNO).

In de ‘brushings’ van 103 patiënten met astma en 44 gezonde controlepersonen werd het transcriptomische profiel van aan IL-13-blootgestelde AEC’s vastgesteld. 37% van de astmapatiënten waren op grond van de genexpressie in de AEC’s T2-hoog.

De symptoomlast was wel gerelateerd aan de FeNO en het eosinofielengetal in bloed en sputum, maar niet aan serum-IgE of periostinespiegels. Sputum-eosinofilie toonde het krachtigste verband met een T2-hoog profiel. FeNO (≥ 30 ppb) en bloed-eosinofielen (≥ 300/μl) waren van matige voorspellend waarde voor T2-hoog astma. De sputumconcentraties van IL-4, IL-5 en IL-13 toonden geen verband met de genexpressie. Er is dan ook behoefte aan betere biomarkers om het T2-hoge profiel te detecteren, aldus de onderzoekers.


  • Bronverwijzing
    1. Pavlidis S, Takahashi K, Kwong FNK, et al. "T2-high" in severe asthma related to blood eosinophil, exhaled nitric oxide and serum periostin. Eur Respir J. 2018 Dec 21.

Aandachtsgebied:

Astma

Onderwerp:

eosinofilie

U heeft nog enkele gratis artikelen binnen longziekten. Maak uw account aan om ongelimiteerd te lezen.