Schoonmaakwerkzaamheden gerelateerd aan afname longfunctie bij vrouwen

Gegevens van de European Community Respiratory Health Survey (ECRHS) laten zien dat de longfunctie van vrouwen die thuis schoonmaken of werken als schoonmaker versneld afneemt. De onderzoekers concluderen dat het effect vergelijkbaar is met dat van het roken van 10-20 pakjaren.

Schoonmaakwerkzaamheden zijn geassocieerd met blootstelling aan chemische middelen met een potentieel schadelijk effect op de luchtwegen. Er zijn dan ook aanwijzingen voor een toegenomen risico op astma en luchtwegklachten onder professionele schoonmakers en bij mensen die thuis schoonmaken. De consequenties van schoonmaakmiddelen op de respiratoire gezondheid op lange termijn zijn echter niet goed beschreven. In de ECRHS werd een internationaal cohort mannen en vrouwen op drie momenten gedurende 20 jaar onderzocht. In totaal werden 6235 deelnemers uit 22 centra geïncludeerd die ten minste 1 longfunctiemeting hadden en in ECRHS II reageerden op een vragenlijst over schoonmaakactiviteiten uitgevoerd tussen ECRHS I en ECRHS II.

Ten opzichte van vrouwen die niet schoonmaakten (ΔFEV1 = -18,5 ml/jaar), daalde het FEV1 sneller bij vrouwen die verantwoordelijk waren voor het schoonmaken in huis (-22,1; p = 0,01) en bij professionele schoonmakers (-22,4; p = 0,03). Hetzelfde ging op voor de afname van de FVC (ΔFVC = -8,8 ml/jaar; respectievelijk -13,1; p = 0,02 en -15,9; p = 0,002). Zowel schoonmaaksprays als andere schoonmaakmiddelen waren geassocieerd met een versnelde afname van het FEV1 (respectievelijk -22,0; p = 0,04 en -22,9; p = 0,004). Schoonmaken was niet significant geassocieerd met een afname van de longfunctie bij mannen of met FEV1/FVC-afname of luchtwegobstructie.


  • Bronverwijzing
    1. Svanes Ø, Bertelsen RJ, Lygre SHL, et al. Cleaning at Home and at Work in Relation to Lung Function Decline and Airway Obstruction. Am J Respir Crit Care Med. 2018;197:1157-63.

Aandachtsgebied:

Astma

Onderwerp:

FEV FVC

U heeft nog enkele gratis artikelen binnen longziekten. Maak uw account aan om ongelimiteerd te lezen.