Rokers e-sigaret krijgen sneller pneumonie

E-sigaretten met nicotinedamp verhogen de plaatjes-activerende factorreceptor (PAFR)-expressie. Bij muizen werd een verhoogde PAFR-expressie gevonden in de neus. Er was ook sprake van nasofaryngeale pneumokokkenkolonisatie. Zo stellen Miyashita et al. in het European Respiratory Journal.

Damp van e-sigaretten bevat vrije radicalen die kunnen leiden tot de inductie van oxidatieve stress. Oxidatieve stress zorgt voor een verhoogde PAFR-expressie bij de cellen in de luchtwegen. De onderzoekers hebben gekeken naar de PAFR-expressie van het neusepitheel. De controlegroep bestond uit niet-rokers en de andere groep bestond uit volwassen rokers van e-sigaretten. Hierbij werd voorafgaand aan en 5 minuten na het roken gemeten wat de PAFR-expressie van het neusepitheel was.

De onderzoekers hebben gekeken naar het effect van e-sigaretdampen op de oxidatieve stressinductie, PAFR-afhankelijke pneumokokkenadhesie aan luchtwegcellen in vitro en de pneumokokkenkolonisatie in de nasofarynx muizen. Analyse vond plaats met massaspectrometrie en de oxidatieve potentie van de dampen. De oxidatieve potentie werd beoordeeld door de antioxidantedepletie in vitro te beoordelen.

Baseline PAFR-expressie van het neusepitheel liet geen verschillen zien tussen rokers (n = 11) en de controlegroep (n = 6). Roken zorgde voor een verhoogde nasale PAFR-expressie. Het roken van een e-sigaret, zowel met als zonder nicotine, verhoogd de pneumokokkenadhesie aan luchtwegcellen in vitro.


  • Bronverwijzing
    1. Miyashita L, Sur Ri, Dearing E, et al. E-cigarette vapour enhances pneumococcal adherence to airway epithelial cells. European Respiratory Journal. 2018;51.

Aandachtsgebied:

Pneumonie

Onderwerp:

E-sigaret pneumokokken pneumonie

U heeft nog enkele gratis artikelen binnen longziekten. Maak uw account aan om ongelimiteerd te lezen.