Reinoud Gosens wint Prix Galien Research Award

Prof. dr. Reinoud Gosens, adjunct hoogleraar Translationele farmacologie bij het Groningen Research Institute for Asthma and COPD (GRIAC) heeft dinsdagavond de Prix Galien Research Award gewonnen voor zijn translationele onderzoek naar astma en COPD.

Zijn onderzoek liet voor het eerst zien dat niet-neuronaal acetylcholine in de longen wordt uitgescheiden en bijdraagt aan chronische ontsteking en structuurverandering van het longweefsel. Het ontstekingsremmende effect van langwerkende muscarineantagonisten wordt momenteel in klinisch onderzoek getest. Een tweede onderzoekslijn waarmee Gosens veel succes boekt richt zich op de rol van WNT-signalering bij weefselherstel in de long. Zo heeft hij aangetoond dat de WNT-signaleringsroute bij astma en COPD intrinsiek defect is en dat een overactivatie met name in longfibroblasten en gladde spiercellen van de luchtwegen ontsteking, contractiliteit en weefselremodellering veroorzaakt.

De Prix Galien Research Award wordt jaarlijks toegekend aan een jonge wetenschapper die baanbrekend werk heeft verricht. Tijdens de feestelijke uitreiking in De ReeHorst in Ede werden ook de Pharmaceutical Award uitgereikt aan Spinraza® (nusinersen) van Biogen voor de behandeling van spinale musculaire atrofie en de MedTech Award aan de FreeStyle Libre glucosemeter van Abbott Diabetes Care.Aandachtsgebied:

Astma COPD

Onderwerp:

acetylcholine LAMA WNT

U heeft nog enkele gratis artikelen binnen longziekten. Maak uw account aan om ongelimiteerd te lezen.