De prevalentie van ILD in multi-etnische provincie

Recent onderzoek in de omgeving van Parijs naar de prevalentie en incidentie van interstitiële longziekten (ILD) bevestigt dat sarcoïdose een zeldzame ziekte is, maar vaker voorkomt bij patiënten uit Noord-Afrika of het Caribisch gebied.

In Seine-Saint-Denis, een multi-etnische provincie rondom Parijs in Frankrijk, werd in een recent onderzoek de prevalentie en incidentie van interstitiële longziekten (ILD) geëvalueerd. Onderzoekers maakten gebruik van verschillende bronnen: alle potentieel betrokken specialisten in ziekenhuizen, huisartsen en longartsen werkzaam vanuit de gemeenschap en het ‘Social Security System’. De diagnose werd centraal gevalideerd door een multidisciplinair team van experts.

Uit de resultaten bleek de algemene prevalentie en incidentie respectievelijk 97.9/105 en 19.4/105/jaar. De meest voorkomende diagnoses waren sarcoïdose (42,6%), ‘connective tissue disease associated ILD’(16%), idiopathische pulmonale fibrose (11.6%) en arbeid gerelateerde ILD (5%). Ook liet het onderzoek zien dat sarcoïdose vaker voorkomt bij individuen uit Noord Afrika en het Caribisch gebied en CTDs-ILD vaker voorkomt bij individuen uit het Caribisch gebied.


Geef een reactie

  • Bronverwijzing
    1. Duchemann B et al, Eur R J 2017; doi: 10.1183/13993003.02419-2016.

Aandachtsgebied:

Sarcoïdose

Onderwerp:

ILD

Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on FacebookEmail this to someonePrint this page

Er zijn nog X gratis artikelen beschikbaar in Y

U heeft nog 3 gratis artikelen binnen longziekten