Plattegrond van luchtwegen biedt nieuwe inzichten in astma

Voor het eerst is bij zowel gezonde mensen als astmapatiënten systematisch in kaart gebracht welke cellen in de luchtwegen zitten, en op welke plek. Daarbij is duidelijker geworden welke cellen betrokken zijn bij de pathofysiologie van astma. Wetenschappers van het UMCG en het Wellcome Sanger Institute in Engeland brachten dit in kaart dankzij nieuwe onderzoekstechnieken. De eerste resultaten verschenen in Nature Medicine.

Dankzij deze nieuwe technieken kunnen in plaats van groepjes cellen alle individuele cellen worden bestudeerd. Dr. Martijn Nawijn: “Dat is nuttig, omdat de longen ruim 40 verschillende soorten cellen bevatten.” Door het bestuderen van individuele cellen hebben de Groningers onder meer ontdekt dat bij astmapatiënten niet alleen de slijmproducerende cellen, maar ook de trilhaarcellen actief aan de overmatige slijmproductie bijdragen. Het lijkt erop dat ze daartoe worden aangezet door de ontstekingscellen die bij astma overactief zijn.

De resultaten van het onderzoek worden gedeeld in de Human Cell Atlas.


  • Bronverwijzing
    1. Nieuwe inzichten in astma dankzij plattegrond van luchtwegen. www.umcg.nl, 17 juni 2019
    2. Vieira Braga FA, Kar G, Berg M, et al. A cellular census of human lungs identifies novel cell states in health and in asthma. Nat Med. 2019 Jun 17.

Aandachtsgebied:

Astma

Onderwerp:

astma

U heeft nog enkele gratis artikelen binnen longziekten. Maak uw account aan om ongelimiteerd te lezen.