Nieuwe definitie ARDS bij kinderen

Op basis van de PALICC-definitie wordt bij een groter aantal kinderen ‘acute respiratory distress’-syndroom (PARDS) vastgesteld dan met de Berlijn-definitie. Deze nieuwe definitie leidt tevens tot een betere schatting van het sterfterisico, vooral bij toepassing zes uur na de diagnose PARDS.

PARDS kent een hoge mortaliteit. Tot voor kort waren er geen diagnostische criteria die specifiek gericht waren op kinderen. De Berlijn-definitie was ontwikkeld en gevalideerd voor volwassenen. Om beperkingen daarvan te overwinnen, ontwikkelde de Pediatric Acute Lung Injury Consensus Conference (PALICC) een eigen definitie. In een recente internationale observationele studie bij 23.280 patiënten die werden opgenomen op de deelnemende kinder-IC’s werden de incidentie (3,2%) van PARDS en de uitkomsten van 744 kinderen die voldeden aan de PALICC-definitie van PARDS geëvalueerd. De onderzoekers concluderen dat het PALICC PARDS-raamwerk moet worden overwogen voor gebruik in toekomstig epidemiologisch en therapeutisch onderzoek bij kinderen met PARDS.


  • Bronverwijzing
    1. Khemani RG, Smith L, Lopez-Fernandez YM, et al. Paediatric acute respiratory distress syndrome incidence and epidemiology (PARDIE): an international, observational study. Lancet Respir Med. 2018 Oct 22.

Onderwerp:

ARDS PALICC

U heeft nog enkele gratis artikelen binnen longziekten. Maak uw account aan om ongelimiteerd te lezen.