Nieuw leven blazen in oude longen

Gezien de wijdverbreide en onomkeerbare aard van COPD, zou regeneratieve farmacologie als potentiële behandeloptie moeten worden beschouwd, zo schrijven onderzoekers in Thorax. Om deze aanpak toepasbaar te maken, is eerst meer kennis nodig over de celspecifieke moleculaire controle van regeneratie en het regeneratieve potentieel van de menselijke long.

Tijdens de pathogenese van COPD leidt destructie van alveolair weefsel tot een verminderde gasuitwisseling. Recent radiologisch onderzoek laat zien dat de destructie van de kleine luchtwegen een belangrijke bijdrage levert aan de verhoogde weerstand in de perifere luchtwegen. Deze bevinding vormt een mogelijke verklaring voor het falen van conventionele ontstekingsremmende behandelingen op het herstel van de longfunctie, zelfs bij patiënten met milde ziekte.

Er is dan ook behoefte aan andere farmacologische strategieën. De toepassing van voorgestelde regeneratieve strategieën, zoals celtherapie en ‘tissue engineering’, wordt beperkt door een slechte beschikbaarheid van exogene stamcellen, tegenvallende studieresultaten en de risico’s en kosten die zijn verbonden aan een operatie. Een alternatieve aanpak is het stimuleren van longregeneratie en/of -herstel door middel van biologisch actieve factoren, die in potentie op grote schaal kunnen worden gebruikt.


  • Bronverwijzing
    1. Ng-Blichfeldt JP, Gosens R, Dean C, et al. Regenerative pharmacology for COPD: breathing new life into old lungs. Thorax. 2019;74:890-897.

Aandachtsgebied:

COPD

Onderwerp:

regeneratie

U heeft nog enkele gratis artikelen binnen longziekten. Maak uw account aan om ongelimiteerd te lezen.