Miljoenensubsidie voor behandeling CF

Het onderzoeksprogramma HIT-CF heeft van de Europese Commissie 6,7 miljoen euro subsidie gekregen voor onderzoek naar nieuwe behandelingen van cystische fibrose (CF). Het onderzoekstraject is een samenwerking tussen ruim 40 Europese centra en staat onder leiding van prof. dr. Kors van der Ent, UMC Utrecht.

Het HIT-CF-onderzoek focust zich op nieuwe behandelmogelijkheden voor patiënten met CF. Tot nu toe werden patiënten symptomatisch behandeld, het onderzoek richt zich nu juist op een causale aanpak. “In dit onderzoek willen we specifiekere groepen patiënten gaan behandelen, vooral patiënten die een zeldzaam genetisch profiel hebben”, zegt Van der Ent. De doelstelling van het onderzoeksprogramma is de behandeling van CF te personaliseren.

Om behandeling op maat te leveren worden er bij 500 Europese patiënten stamcellen weggenomen uit het colon. Hiervan worden organoïden gekweekt waarop in het lab verscheidene therapieën worden getest. Zo kan er per patiënt worden bekeken welk medicijn het meest effectief is, en welk medicijn juist kan worden uitgesloten.

De subsidie komt voort uit het project Horizon 2020 van de Europese Commissie. Naast het UMC Utrecht is ook de Europese Cystic Fibrosis Stichting betrokken bij het onderzoek. De beoogde duur van HIT-CF is vijf jaar.Aandachtsgebied:

CF

Onderwerp:

organoïde stamcel

U heeft nog enkele gratis artikelen binnen longziekten. Maak uw account aan om ongelimiteerd te lezen.