Het microbioom in lage luchtwegen bij kinderen met cystische fibrose

Het microbioom van de lage luchtwegen verandert al op jonge leeftijd bij kinderen met cystische fibrose (CF). Dat blijkt uit een prospectief onderzoek onder meer dan 100 patiëntjes. De resultaten werden gepresenteerd op het jaarlijkse congres van de European Respiratory Society.

Het traditionele paradigma dat de longen een steriele omgeving zouden zijn, houdt geen stand meer nu het tijdperk van het microbioom is aangebroken. Een Ierse onderzoeksgroep onderzocht het microbioom van zeer jonge CF-patiënten. In totaal werden 106 patiënten en 50 controles in de studie opgenomen. Er werd een bronchoalveolaire lavage (BAL) en een sputumkweek gedaan. Klinische data, BAL-cultuur en ontstekingsmarkers werden vergeleken met microbioomdata.

Minder diversiteit

De data van de BAL laten zien dat het microbioom van de lage luchtwegen bij CF anders is dan de controles. Er is minder diversiteit en verschillende dichtheid op fylum-, familie- en genusniveau. Staphylococcus- en Pseudomonas-genus waren meer aanwezig bij CF. Er was een significant negatieve correlatie tussen alfa-diversiteit en Il-8 en neutrofiele elastase. De BAL en sputumkweek laten verschillende microbiomen zien. Zelfs al bij jonge kinderen met CF was toename van leeftijd geassocieerd met verminderde diversiteit. Dit werd niet beïnvloed door gebruik van medicatie op de dag van de bronchoscopie of in de voorafgaande dagen.


  • Bronverwijzing
    1. Linnane B, Cotter P, O’Sullivan O, et al. Prospective case-control study describing the lower airway microbiome in pre-school children with cystic fibrosis. ERS 2018, Parijs. Sessie 79; OA509.

Aandachtsgebied:

CF

Onderwerp:

lage luchtwegen microbioom

U heeft nog enkele gratis artikelen binnen longziekten. Maak uw account aan om ongelimiteerd te lezen.