mHealth-interventie verbetert therapietrouw van jongeren

Adolescenten zijn vaak niet therapietrouw. Een interactieve mobile health (mHealth) interventie die is ontwikkeld door onderzoekers uit Utrecht, verbetert de therapietrouw van voorheen therapie-ontrouwe jongeren met astma. Op 20 februari vindt hierover een symposium plaats in Utrecht.

De ADolescent Adherence Patient Tool (ADAPT) die is ontwikkeld in samenwerking met jongeren, bestaat uit een app voor de smartphone en is gekoppeld aan een computerprogramma in de openbare apotheek. De app is bedoeld om het zelfmanagement en de therapietrouw te verbeteren.

De ADAPT-interventie is geƫvalueerd in een geclusterd gerandomiseerd onderzoek met 66 apotheken. De interventiegroep had een half jaar toegang tot de app. 234 jongeren rondden het ADAPT-onderzoek af. De interventie leidde in de gehele groep niet tot een significante verbetering van de therapietrouw (p = 0,25), maar dat was wel het geval bij de jongeren die voorheen therapie-ontrouw waren. Die jongeren waren iets ouder en hadden meer astmaklachten dan degenen die wel therapietrouw waren.Aandachtsgebied:

Astma

Onderwerp:

e-health

U heeft nog enkele gratis artikelen binnen longziekten. Maak uw account aan om ongelimiteerd te lezen.