Lichaamssamenstelling op kinderleeftijd en longfunctie in adolescentie

Een hogere vetvrije massa tijdens de kindertijd en adolescentie is geassocieerd met een betere longfunctie op 15-jarige leeftijd bij zowel jongens als meisjes, terwijl een hogere vetmassa is geassocieerd met lagere waarden van enkele longfunctieparameters.

Veranderingen in lichaamssamenstelling verklaren mogelijk de inconsistente associaties die zijn gerapporteerd tussen body mass index (BMI) en longfunctie bij kinderen. Het doel van deze studie was te onderzoeken of veranderingen in gewicht en lichaamssamenstelling tussen 7 en 15 jaar zijn geassocieerd met de longfunctie op 15-jarige leeftijd en de toename van de longfunctie tussen 8 en 15 jaar.

Van 6964 kinderen (49% jongens) uit het Avon Longitudinal Study of Parents and Children (ALSPAC) geboortecohort werden seksespecifieke BMI, ‘lean’ BMI (LBMI) en vetmassa-index (FMI) ‘trajectories’ ontwikkeld op basis van data verzameld op ten minste 2 momenten tussen 7 en 15 jaar. Associaties tussen deze trajecten en de longfunctie na bronchodilatatie op 15-jarige leeftijd en de toename van de longfunctie tussen 8 en 15 jaar werden beoordeeld met multivariabele lineaire regressiemodellen in een subgroep kinderen met longfunctiedata (n = 3575).

Een hogere vetvrije massa was geassocieerd met hogere waarden en een grotere toename van de FVC, FEV1 en FEF25-75 bij zowel jongens als meisjes (zo hadden jongens in het hoogste LBMI-trajectory gemiddeld een 0,62L (95% BI 0,44-0,79; p-trend < 0,0001) hogere FVC op een leeftijd van 15 jaar dan jongens in het laagste trajectory). Een hogere vetmassa was bij jongens geassocieerd met een lager FEV1 en FEF25-75 en bij zowel jongens als meisjes met een lager FEV1/FVC.


  • Bronverwijzing
    1. Peralta GP, Fuertes E, Granell R, et al. Childhood Body Composition Trajectories and Adolescent Lung Function: Findings from the ALSPAC Study. Am J Respir Crit Care Med. 2019 Jan 11. [Epub ahead of print]

Aandachtsgebied:

Overig

Onderwerp:

BMI kinderen lichaamssamenstelling

U heeft nog enkele gratis artikelen binnen longziekten. Maak uw account aan om ongelimiteerd te lezen.