Inflammatie heeft cumulatief effect op structurele schade bij vroege CF

Pulmonale inflammatie heeft een cumulatief effect op de mate van structurele longschade bij vroege cystische fibrosis (CF). Het effect daarvan is groter dan dat van infectie. Deze bevindingen suggereren dat behandeling gericht zou moeten zijn op het verminderen van de inflammatie bij jonge kinderen met CF.

Pulmonale inflammatie en infectie zijn belangrijke klinische en prognostische markers voor longziekte bij CF. Het is onduidelijk of het bij jonge kinderen gaat om kortdurende bevindingen of dat inflammatie en infectie cumulatieve langetermijneffecten hebben. In dit onderzoek werd bij 265 patiënten < 6 jaar bij wie een jaarlijkse CT-scan en bronchoalveolaire lavage (BAL) waren uitgevoerd, bepaald of herhaalde detectie van inflammatie en infectie gerelateerd is aan structurele longschade. Structurele longziekte op de CT-scan bleek significant geassocieerd met het aantal eerdere metingen waarbij neutrofiel elastase werd gedetecteerd in BAL (0,31; p = 0,007), maar niet met het aantal keer dat infecties werden gedetecteerd (0,23; p = 0,060).


  • Bronverwijzing
    1. Rosenow T, Mok LC, Turkovic L, et al. The cumulative effect of inflammation and infection on structural lung disease in early CF. Eur Respir J. 2019 Apr 25.

Aandachtsgebied:

CF

U heeft nog enkele gratis artikelen binnen longziekten. Maak uw account aan om ongelimiteerd te lezen.