ERS-statement voor geharmoniseerde longkankerzorg in Europa

Ondanks de grote variatie in het sociaal-politieke landschap binnen Europa is de ERS vastbesloten om kwalitatief hoogwaardige longkankerzorg te promoten. Een recent opgestelde handleiding voor longkankerdiensten en minimale datasets voor longkankerregistratie zal bijdragen aan het realiseren van deze ambities.

Bij het opstellen van dit statement werden bestaande nationale en internationale datasets beoordeeld op basis van de resultaten van een onderzoek naar de verzameling van klinische gegevens over longkanker in 35 Europese landen. Vervolgens werd deze evidence beoordeeld door een multidisciplinaire taskforce. Een vergelijkbaar proces werd gevolgd bij het opstellen van een handleiding over longkankerdiensten.

Om alle landen in staat te stellen dezelfde essentiële gegevens en sommige gegevens in meer detail te verzamelen, werden essentiële en minimale datasets voor longkankerregistratie ontwikkeld. Daarnaast werd een handleiding ontwikkeld waarin standaarden voor longkankerdiensten in Europa werden gespecificeerd.


  • Bronverwijzing
    1. Rich AL, Baldwin DR, Beckett P, et al. ERS Statement on harmonised standards for lung cancer registration and lung cancer services in Europe. Eur Respir J. 2018 Oct 25.

Onderwerp:

longkanker

U heeft nog enkele gratis artikelen binnen longziekten. Maak uw account aan om ongelimiteerd te lezen.