ERS-statement over beeldvorming bij acuut respiratoir falen

Thoracale beeldvorming speelt een belangrijke rol bij het diagnosticeren, monitoren en beoordelen van de onderliggende ziekte bij patiënten met acuut respiratoir falen. Er bestonden echter nog geen duidelijke aanbevelingen voor intensivisten over de indicaties voor en beperkingen van de verschillende beeldvormende technieken. Onlangs publiceerde de European Respiratory Society (ERS) hierover dan ook een statement.

Het doel was een overzicht te geven van de verschillende technieken voor de beoordeling van patiënten met acuut respiratoir falen, op basis van het wetenschappelijke bewijs zoals beschreven in 135 publicaties. De beschikbare modaliteiten variëren van een X-thorax tot computertomografie (CT), longechografie, elektrische impedantietomografie en positronemissietomografie (PET). Deze beeldvormende technieken maken een betere beoordeling en een begrip van de pathogenese van acuut respiratoir falen mogelijk. Ze hebben echter verschillende indicaties en kunnen naast elkaar aanvullende informatie bieden.


  • Bronverwijzing
    1. Chiumello D, Sferrazza Papa GF, Artigas A, et al. ERS statement on chest imaging in acute respiratory failure. Eur Respir J. 2019 Jun 27.

Aandachtsgebied:

Overig

Onderwerp:

respiratoir falen

U heeft nog enkele gratis artikelen binnen longziekten. Maak uw account aan om ongelimiteerd te lezen.