Benralizumab bij zeer ernstig eosinofiel astma

Het comité medische producten voor humaan gebruik van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) beveelt het gebruik van benralizumab (FasenraTM) aan, als aanvullende onderhoudsbehandeling voor volwassenen met zeer ernstig eosinofiel astma, die slecht gecontroleerd is ondanks hoge doses inhalatiecorticosteroïden en langwerkende β-agonisten.

Benralizumab is een anti-eosinofiel monoklonaal antilichaam. Het grijpt in op de interleukine-5-receptor, die zich op het oppervlak van de eosinofiele granulocyten bevindt. Dit zorgt ervoor dat de eosinofiele granulocyten in apoptose gaan door celgemedieerde cytotoxiciteit. Zo vermindert de eosinofiele ontsteking.
Dankzij het vermogen om eosinofiele cellen uit het bloed en de longen te verwijderen, leidt benralizumab tot een significante reductie van het aantal astma-exacerbaties vergeleken met placebo. Dit effect is vooral te merken bij patiënten met minstens 300 eosinofiele per µL bloed. De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn (8%) en faryngitis (3%).
De EMA adviseert benralizumab te laten voorschrijven door artsen met veel ervaring in het diagnosticeren en behandelen van zeer ernstig astma.


  • Bronverwijzing
    1. Bleecker ER, FitzGerald JM, Chanez P, et al. Efficacy and safety of benralizumab for patients with severe asthma uncontrolled with high-dosage inhaled corticosteroids and long-acting β2-agonists (SIROCCO): a randomised, multicentre, placebo-controlled phase 3 trial. Lancet. 2016;388:2115-27.

Aandachtsgebied:

Astma

Onderwerp:

benralizumab

U heeft nog enkele gratis artikelen binnen longziekten. Maak uw account aan om ongelimiteerd te lezen.