Astmaatje helpt jongeren met astma

Het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis en het Longfonds hebben samen de app Astmaatje ontwikkeld. Astmaatje helpt jongeren om te gaan met hun astma door het verloop van de ziekte en de irriterende prikkels bij te houden. Doordat de app hierop let, hoeven de jongeren niet zelf de hele tijd met hun ziekte bezig te zijn.

De doelgroep bestaat uit jongeren tussen de 12 en 17 jaar. Een app past perfect bij deze doelgroep: “Je telefoon heb je altijd bij je” aldus een van de jongeren. Jongeren hebben zelf meegeholpen aan het ontwikkelen van de app, waardoor de app multifunctioneel is geworden. Directeur Longfonds Michael Rutgers: “Een van de wensen van de jongeren was bijvoorbeeld via de app een berichtje sturen naar de arts als het wat minder gaat. En dan het liefst snel een reactie terug van hun arts of verpleegkundige. Maar ook een overzicht van al je medicatie inzien en tips & tricks over wat je zelf kunt doen om je klachten te verminderen. Die wensen hebben we meegenomen.”

Jongeren willen graag het gevoel hebben dat ze controle hebben over hun ziekte. In de app kun je samen met je zorgverlener een actieplan invullen zodat je weet wat je moet doen bij een astma-aanval. Zo vergroot de app het inzicht van de jongeren in hun eigen ziekte.

Het idee van de app komt voort uit de vraag van zorgverleners om passend voorlichtingsmateriaal voor jongeren te ontwikkelen. Ook wilde de zorgverleners een patiëntenversie van de Zorgstandaard Astma Kinderen & Jongeren die voldoet aan de laatste richtlijnen.  De app kan worden gekoppeld aan de onlinepoli Luchtbrug. Luchtbrug biedt zorgverleners de mogelijkheid om jongeren met astma op afstand te monitoren. Ook kan de jongere vragen stellen aan de zorgverlener, zo hoeft hij minder vaak naar het ziekenhuis.
Kinderlongarts Peter Merkus: “Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat deze onlinepoli betere astmacontrole oplevert en bovendien geld bespaart. Het is mooi dat door de samenwerking met het Longfonds jongeren nu ook via een app toegang hebben tot Luchtbrug.nl”. Er werken inmiddels al 12 ziekenhuizen met Luchtbrug en meer ziekenhuizen hebben belangstelling getoond.Aandachtsgebied:

Astma

Onderwerp:

app jongeren

U heeft nog enkele gratis artikelen binnen longziekten. Maak uw account aan om ongelimiteerd te lezen.